Terugblik Data: download
of delete?
Op 4 november organiseerden we het webinar Data: download of delete? Deel 3 van in totaal 3 webinars in aanloop naar het live NHG-Congres, dat 8 april 2022 plaatsvindt in Congrescentrum 1931 in Den Bosch.
Elbert Smelt was de host met huisarts Addy van der Woude als tafeldame. Lilian (De Betekenaar) maakte een visuele samenvatting van de avond.
Vooraf legden wij de bijna 1.000 deelnemers de volgende stelling voor: Meer data leidt tot minder werkdruk. 20% (78 personen) is het hiermee eens en 80% (311 personen) is het oneens met deze stelling.

Beter slapen zonder pillen
Ongeveer een derde van ons leven brengen we slapend door. Toch is dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend als het klinkt. Zo’n 33% van de mensen in Nederland heeft wel eens moeite met slapen. En één op de tien mensen heeft serieuze, langdurige slaapproblemen.
Zelfhulpboek en online interventie
Zowel huisarts als POH GGZ spelen een rol in slaapzorg in de eerste lijn. Een praktisch hulpmiddel is het zelfhulpboek ‘Slapeloosheid. Beter slapen? Doe het zelf!’ geschreven door somnoloog Ingrid Verbeek en haar promotor Ed Klip. Dit boek was de basis voor de online interventie i-Sleep, een online cursus bestaande uit 5 sessies, die via verschillende huisartsenpraktijken wordt aangeboden.
Praktische handvatten
Wat kun je als huisarts zelf doen? Slaapwetenschapper Merijn van de Laar deelde 6 praktische handvatten:
- Slaapdagboek bij laten houden
- Slaaprestrictie opleggen (verkorten van de bedtijd om hogere slaapdruk te creëren wat zorgt voor sneller inslapen/beter doorslapen)
- Patiënt opvolgen
- Slaaphygiëne en educatie (uitleg over slaap om vooral de kwaliteit te verbeteren)
- POH GGZ inzetten
- Verwijzen naar somnoloog (als eerdere niet-medicamenteuze behandeling niet heeft gewerkt)
Big data: waardecreatie voor de huisartsenzorg
Hoe kunnen we waarde onttrekken aan de exponentieel groeiende hoeveelheid beschikbare medische data, waarde die relevant is voor de huisartsenzorg. Olivier Thijssen gaf een verhelderend minicollege, gevolgd door een interessante discussie met Henk Schers, huisarts en hoogleraar huisartsgeneeskunde.
Big data
- Is een onbewerkte grondstof; er is een proces nodig om er waarde uit te onttrekken.
- Kan op verschillende gebieden van waarde zijn voor de huisartsenzorg: van monitoring en diagnostiek tot triage en klinische beslissingsondersteunende software.

- Kan helpen bij de behandeling van urineweginfecties, doordat er van een grote groep patiënten met gevarieerde kenmerken continu geleerd kan worden.
- Kan helpen bij de triage-voering, doordat data van het consultverslag vergeleken kan worden met de triage data van miljoenen patiënten.