Terugblik Digitaal:
het nieuwe normaal
Op 10 juni organiseerden we het webinar Digitaal: het nieuwe normaal. Deel 2 van in totaal 3 webinars in aanloop naar het live NHG-Congres, dat 8 april 2022 plaatsvindt in Congrescentrum 1931 in Den Bosch.
Nienke de la Rive Box (3 op Reis) was wederom de host met deze keer Suzanne van der Els-Schoenmaker als tafeldame. Lilian (De Betekenaar) maakte een visuele samenvatting van de avond.
Vooraf legden wij de ruim 1.200 deelnemers de volgende stelling voor: Digitale praktijkvoering leidt tot meer persoonsgerichte zorg. 66% (274 personen) is het hiermee eens en 34% (144 personen) is het oneens met deze stelling.

Kansen voor de huisarts
Suzanne Verheijden heeft onderzoek gedaan naar de digitale vaardigheden van huisartsen en praktijkmedewerkers. Ze vertelt meer hierover in deze video.
Weten hoe digivaardig u zelf bent?
Door op start te klikken open je de vragenlijst. De test bestaat uit 40 stellingen.
Jasper Schellingerhout van het huisartsenteam De Keen liet zien dat er een stijgende lijn is in het aantal patiënten dat gebruik maakt van digitale middelen. Bekijk de cijfers hier.
Mariëtte Willems vertelde over de meerwaarde die een CMIO heeft in de huisartsenzorg. Wilt u als huisarts de schakel zijn tussen ICT en huisartsenzorg? Bekijk de profielschets. Bent u al CMIO en wilt u zich aansluiten bij het CMIO Netwerk Eerste Lijn? Ga voor meer informatie naar de website.
Nieuwe toetreders digitale huisartsenzorg
Er zijn diverse andere initiatieven voor digitalisering in de huisartsenpraktijk. Eric Scheppink (bestuurslid NHG) vertelt hoe het NHG aankijkt tegen deze ontwikkelingen.
Kansen voor de patiënt
Thea Duijnhoven (Pharos) vertelde hoe u laaggeletterden of patiënten met beperkte gezondheidsvaardigheden over de digitale drempel kunt helpen.
Meer informatie over laaggeletterdheid in Nederland vindt u in deze factsheet.
Ook relevant:
- Quickscan: in een paar stappen op de hoogte van de digitale vaardigheden van de patiënt
- DigiVitaler: help uw patiënten meer digivaardig te worden
- E-learning OPEN laaggeletterdheid: herken laaggeletterde patiënten
Tobias Bonten gaf een minicollege over de implementatie van digitaal werken in de praktijk. Een slimme tip om digitaal werken zorgvuldig in te zetten: hanteer de vijf factoren van Rogers*:
- Relative advantage Is dit beter dan wat we al hebben?
- Compatibility Past dit bij hoe wij werken?
- Complexity Is het niet te ingewikkeld?
- Trialability Kunnen we het uitproberen of aanpassen?
- Observability Zien wij en anderen dat het werkt?
*Bron: Robers, E.M. (2010). Diffusion of innovations.
Zijn volledige presentatie is terug te lezen.