‘Welke wetenschap werkt?’

Bent u benieuwd hoe geavanceerde taaltoepassingen van AI (artificial intelligence) u kunnen helpen bij vragen in de spreekkamer? We maken tijdens deze keynote ook een ‘grote visite’ langs de belangrijkste resultaten uit huisartsgeneeskundige studies van het afgelopen jaar. Welke belangrijke bevindingen kunt u meteen in de spreekkamer toepassen? In een flits bent u bij. 

Eerst even voorstellen…

Marco Blanker is praktijkhoudend huisarts in Zwolle, hoofd van de sectie onderzoek huisartsgeneeskunde van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Langdurige zorg van het UMCG en hoogleraar huisartsgeneeskunde. 

Jochen Cals is praktijkhoudend huisarts in Sittard en hoogleraar Effectieve Diagnostiek in de Huisartsgeneeskunde aan de vakgroep Huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht.  

Marco Blanker en Jochen Cals

Wat komt er aan bod?

Jochen:  “We gaan een ‘grote visite’ maken langs huisartsgeneeskundige studies van Nederlandse bodem. Daarmee willen we antwoord geven op de vragen:

  • hoe vertaalt u wetenschappelijk onderzoek naar de praktijk?
  • hoe kunt u hier laagdrempelig aan deelnemen en
  • hoe kunt u het kaf van het koren scheiden te midden van de overvloed aan aanvragen voor deelname aan onderzoek(en)?

Marco: “We laten in onze keynote aan de huisartsen zien hoe je wetenschap vanuit de spreekkamer kunt gebruiken. Bijvoorbeeld hoe geavanceerde taal-toepassingen van AI (artificial intelligence) kunnen helpen bij vragen in de spreekkamer.”

De ‘bullshit-radar’

Ook de ‘bullshit-radar’ komt aan bod; hoe kunt u deze ontwikkelen? Deze radar helpt om meteen nee te zeggen tegen (bullshit) verzoeken; bijvoorbeeld om deel te nemen aan onderzoeken of data te delen.

Jochen: “Als huisarts wordt u vaak gevraagd om mee te werken aan allerlei onderzoeken. Hoe scheidt u nou het kaf van het koren? Meedoen aan onderzoek is belangrijk, maar het onderzoek moet wel nuttig zijn. We geven handvatten om gericht nee te kunnen zeggen.”

Marco: “Kom dus naar onze interessante afwisselende keynote! Absoluut geen saaie wetenschap. Ga met ons mee op reis naar de toekomst van het wetenschappelijk onderzoek.”

Systeem ontlast u als huisarts

We weten allemaal dat meedoen aan wetenschappelijk onderzoek tijd kost. En die tijd hebben de meeste huisartsen niet.

Jochen: “Vanuit het consortium hebben we met ZorgDomein een module gemaakt om patiënten aan te melden voor een wetenschappelijk onderzoek. U hoeft dan als huisarts niet meer zelf van alles uit te vragen. Met een paar keer klikken is de patiënt aangemeld.

De onderzoeker kan dan op een rustig moment de patiënt benaderen. U hoeft niets meer te doen. We vertellen u er graag meer over.

Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde

In het Consortium Onderzoek Huisartsgeneeskunde werken alle afdelingen huisartsgeneeskunde samen om huisartsen te ontzorgen in het meedoen aan wetenschappelijke studies.