Joyce Sombroek is Europees, wereld en Olympisch kampioen hockey en tweevoudig beste keepster van de wereld. Ze werkt nu met veel plezier als huisarts. In haar keynote legt ze de parallellen tussen topsport en huisartsenzorg… want ze hebben meer gemeen dan je denkt.  

Wat hebben topsport en huisartsenzorg gemeen

Met het Nederlands hockeyteam heeft Joyce alle prijzen gewonnen die er zijn.   

Joyce: “Zowel in de topsport als in de huisartsenzorg wordt onder hoge druk gewerkt. De kunst is om dit vol te houden en met plezier te blijven werken. Het draait daarbij vooral om de juiste mindset en teambuilding. We mogen wat mij betreft in de zorg veel meer investeren in een goede samenwerking.

Bij de shoot-outs tijdens de Olympische Spelen was de druk erg hoog; miljoenen mensen keken naar me. Het is dan geen constructieve gedachte om te denken dat onze Olympische droom voorbij is als ik die bal niet stop. Vertrouwen, overtuiging en focus kunnen het verschil maken. In de huisartsenzorg, maar ook in Nederland en internationaal, spelen er veel zaken waar je je druk om kunt maken. Door de focus te leggen op de zaken waar je echt wat aan kan veranderen en je niet te richten op randzaken of dingen waar je geen invloed op hebt, bespaar je veel energie.”

Outside the box  

Naast 14 jaar presteren op internationaal niveau, is Joyce ook gecertificeerd Management Drives trainer. Ze geeft tijdens deze keynote een uniek kijkje achter de schermen over het belang van diversiteit in een team, het aanvullen van elkaars kwaliteiten en het geven van feedback.

Joyce: “In de topsport bekijk je elke keer hoe je die ene procent beter kan worden. Door heel veel te trainen, maar juist ook door buiten deze kaders te kijken. Zo heb ik oogtraining en logopedie gedaan en hadden we regelmatig gesprekken met een sportpsycholoog.

Waarom zou je als huisarts niet ook af en toe ‘outside the box’ kijken om uit te vinden waar die verbetering kan zitten en hoe je je werk nog leuker kunt maken?”

Ze legt hierbij de link naar specifieke situaties:  

Joyce: “Het is heel nuttig om eens bij andere praktijken te kijken hoe zij het doen, of als je ergens als patiënt bent goed te observeren en ervaren hoe dat voelt. Kijk niet alleen binnen je eigen omgeving en probeer te leren van mensen die anders naar dingen kijken dan jijzelf. Je kan overal wat van leren.”

Tip

Op nhg.org vindt u veel informatie en hulpmiddelen om uw team optimaal in te zetten:  

  • Met spiegelinformatie reflecteer je de zorgverlening binnen uw praktijk en verbetert u de kwaliteit.  
  • Met het introduceren van Positieve Incidenten Melden ontstaat er positieve energie op de werkvloer, waardoor het team betere zorg levert.  

Waar zit de kracht

Als echte teamspeler wil ze graag een bijdrage leveren aan de samenwerking en communicatie in de zorg.

Joyce: “Uiteindelijk maakt de kracht van je team het verschil. Ieder individu heeft andere kwaliteiten en valkuilen. Hoe goed ken je je team?  Door naar ieders kwaliteiten en valkuilen te kijken, echt de verbinding aan te gaan én elkaar aan te vullen word je een sterker team.”

Tijdens deze keynote komen ook de volgende vragen aan bod: 

  • Wat is nou een echte winnaarsmentaliteit?  
  • Hoe bouw je een winnend team in jouw praktijk?  
  • En hoe kun je blijven presteren in uitdagende omstandigheden?