Mensen motiveren bij pijnlijke veranderingen

09 nov 2018
09:50 - 10:10
King Willem Alexander

Mensen motiveren bij pijnlijke veranderingen

Spreker
Jim van Os
Psychiater, hoogleraar in de psychiatrische epidemiologie en de publieke ggz en voorzitter divisie hersenen UMC Utrecht

Onder de ogenschijnlijk technische en specialistische kennis van de psychiatrie en psychologie gaan generieke vaardigheden schuil. De huisarts en de poh-ggz kunnen zich bewuster worden van hun bekwaamheden en deze verder ontwikkelen. Zo kunnen zij mensen met psychisch lijden beter bijstaan.

Mensen gaan zich beter voelen als ze farmacologische en psychotherapeutische behandeling krijgen. Maar ligt dat aan de specifieke ingrediënten van de behandeling? Of aan een combinatie van niet-specifieke relationele en existentiële factoren in de context van een therapeutisch ritueel? De conclusie lijkt steeds meer in het voordeel uit te vallen van het laatste. Het model van de academische psychologie en psychiatrie, van technisch-specialistische diagnose, evidence-based-practice, behandelrichtlijn en routine-outcome-monitoring, staat dus onder druk.

De vaardigheden die we nodig hebben om mensen te helpen bij pijnlijke veranderprocessen, zijn generiek en leerbaar. Vooral in de context van de huisartspraktijk, waar het accent van nature ligt op existentiële en relationele waarden, en waar de illusie van evidence-based maakbaarheid minder op de voorgrond staat. De huisarts en de poh-ggz, flexibel bijgestaan door collega’s in de ggz, vormen een ideaal duo om met deze vaardigheden verandering teweeg te brengen bij mensen met psychische klachten. In deze lezing hoort u hoe dat precies in zijn werk gaat, en om welke vaardigheden het gaat.